Barn och Meditation.

 

 Här kommer ett enklare inlägg om fördelarna för barn att meditera samt hur man kan meditera med sina barn.
Sen finns det ju olika åldrar på barn, jag försöker kombinera det lite från kanske 3 års ålder upp till 10 års ålder. Det känner barnet själv 😉 Men det är ju dessa åldrar mina äldsta barn är i så jag fokuserar mycket på deras behov.

Lite små enkla tips delar jag med mig av i detta inlägg, sen är varje barn unikt i sig precis som vi vuxna. Så du känner nog ditt barn bäst vad som fungerar och inte.
Försök inte med en super lång meditation och tro att barnet ska klara av att sitta still och vara tyst i 30 minuter utan prova några minuter och se låt barnet känna efter.
Det ska vara roligt, det ska vara något de vill prova igen och som de mår bra av.
Inget tvång eller trååååkigt!
Gör det kul med barnen och låt de utforska.

 

 

Det jag absolut tror på är att barnen behöver meditation de behöver hitta hur man kan andas rätt för att kunna hantera situationer i livet bättre. För att redan nu från början utforska sig själv och sina känslor.

Meditationen är ett super bra verktyg som hjälper oss att kunna blir mer medvetna om oss själva så att vi kan fånga upp positiv energi och även ta emot den och suga in den.
Vi kan via meditationen lära oss att grunda oss, leva här och nu och även känna mer tacksamhet. Genom detta är det lättare att bygga upp en egenkärlek och självkänsla så att vi kan bli trygga i oss själva.
Att kunna ge detta verktyg till barn, är för mig en självklarhet och helt fantastiskt.
De kan även hjälpa barnen med sin koncentration.

Sen är ju frågan också om barnet har sett tex. dig meditera och tagit in och ser det du gör. Som mina barn är vana att se sin mamma meditera och de ser även den goda effekten av att mamma mediterar. Att jag tex. blir lugnare, mindre stressad.  Mera här och nu med mina barn.  De har iaktagit mig och detta är bra för mamma ser de. Så bara genom det har jag överfört till dem att meditation gör gott för oss. 

Barn gör inte som vi säger utan som vi gör 😉

 

Positiva effekter för barn att börja meditera:

*Barn som lär sig att meditera kan lära sig att kunna styra sina känslor lättare.
Med meditationen lär de sig att andas, kunna bromsa in och känna in.
Den kan minska stress och ångest
Barn kan ha ångest men det vet inte vart de kommer ifrån.
Genom meditation kan de känna in och lyssna inåt, där kan de även finna svaren.

* Tips är ju verkligen också att prova detta utomhus med barnen i naturen.
Det är så lätt att fastna vis skärmar idag.
Att få vara ute i naturen och bara känna in , det blir lite magi och en annan upplevelse.
En meditation hjälper ett stressat sinne att komma ner i varv och känna ett inre lugn. Och där hjälper ju även vår natur med sån boozt av grundning.

*Meditationen ökar koncentrationen och kan hjälpa till vid sömnen.
Jag och min 4 åring mediterarar i princip varje kväll innan hon ska sova. Helst ska hon ha en kristall i handen också 😉 Hon blir så lugn och avslappnad och somnar fort. Det är fantastiskt att se och dela den magiska stunden med mitt barn.  Meditation möjliggör att sömnen blir djupare.

* Meditation lugnar vårat larmsystem vi har i vår kropp. Om man är stressad eller det händer mycket runt omkring en så kan vårt larmsystem ofta gå på hög varv. Genom meditationen så hamnar vi på en helt annan frekvens.  Detta gör även att immunförsvaret stärks, genom att kroppen inte ständigt då går på fly/fight funktion.
Om vi tar tex en guidad meditation så får barnet fokusera på sagan i sig och andas och vara närvaranade där. Så tankarna på annat kan stängas av och kroppen kan bli lugn och närvarande. De kan bygga upp en helt magisk egenkärlek genom att lyssna inåt och få sina avslappnings stunder. 

Vi kan visa barnen och förklara hur de kan sitta och hur de kan andas. Men om de inte vill då är det bara släppa det för denna gång. Det behöver inte bli en lugn stund på en gång att barnet lyssnar och de blir helt avslappnat haha, nej man vet aldrig det är ju barnet som styr 😉 Så bli inte frustrerad på situationen utan släpp det för stunden. Prova er fram vad som fungerar.

 Jag har här spelat in en guidade meditation för barn, en kortare , där barnet får lyssna och känna in träna på sin andning och även ge sig själv en massa själv boozt.

 

Det är en enkel meditation. För att hitta andningen och känna hur älskade de är.
Lycka till och prova er fram vad som känns rätt helt enkelt.
Det är för att kunna ge era barn de bästa verktygen för att de ska kunna hantera denna värld och hitta sig själv i tidigare stadium och vilja utforska livet och känna ren glädje. Kunna hitta mer fokus att klara av skolan , kunna sova bättre. Det finns så mycket fördelar med att de kan hitta meditationen som verktyg.

Nästa vecka kommer en meditation där barnen kan lära sig att släppa ut sådant de känner besvärar de och fylla upp med ny energi. För att bygga upp mer självkärlek och känna sig mer trygga med sig själva och bli kvitt sån som inte känns bra.

Om ni vill får ni gärna dela denna stund så vi tillsamans kan ispirera fler att prova att meditera med sina barn 😀
#mediteramedbarn #egenlycka