Sockerberoende?

Humörsvängningar, låg engerginivå, ångest?

Nu har jag varit utan Vitt Socker & Vetemjöl i över 3 månader.
Hade ingen tanke på vilken livsstilsförändring det skulle innebära för mig att sluta med det.
Att ta till en coca-cola och gärna en chokladbit varje eftermiddag för att orka klart de sista timmarna, hade jag aldrig innan reflekterat över. Tänkte skriva lite om just Socker och Beroende och hur det kan utspela sig på olika vis.
Jag är ju en sådan person att jag gärna läser mycket för att få mer kunskap om något som jag finner intresse i. Nu är jag ju utbildad Beteendevetare och har en del extra friståendekurser inom psykologi och arbetar dessutom inom missbruksvården så vad beroende är ingenting nytt för mig egentligen. Men har aldrig innan kopplat socker till ett sådant starkt beroende. Detta med Beroende är ju speciellt. Att vissa människor helt måste avstå för att inte falla under och vissa klarar detta med måttliga mängder. Spelar ingen roll vad det är för beroende. Meningen
” Jag kan bara ta en, eller jag tar bara ett glas”. Det är densamma för en beroendemänniska. De triggar så mycket i oss och vi kan lätt hamna i ett återfall.

Det vita Sockret

Sockerbetor är hårt raffinerat, det betyder att man kemiskt renar och rensar betan först vilket gör att sockret blir en produkt helt utan näring, men med mycket energi. Det gör att vi för stunden känner oss pigga. Eftersom socker är en kolhydrat ger det en tillfällig energi (ta till en läsk vid trötthet). Socker kan ge humörsvängningar, trötthet, dålig hy, yrsel, huvudvärk m.m.. De försvagar även vårt immunförsvar.
Raffinerat Socker innehåller egentligen ingenting som är viktigt för vår kropp varken näring, vitaminer, eller oxidanter. Socker tas lätt upp av blodet och gör att kroppen frisätter hormonet insulin, för att signalera till kroppens organ att de ska lagra energin. För mycket insulin sliter på våra kroppar. Kroppen börjar även producera Dopamin, som gör att när du äter socker så får du ofta en bra känsla. Det sätter även igång Endorfinerna i kroppen som är ångestdämpande och lugnande samt att det ökar hjärnans nivåer av Serotonin. Man känner sig alltså inte lika nedstämd i ögonblicket man stoppar i sig socker.
Raffinerade kolhydrater ger en snabb energikick och finns i så mycket livsmedel i dagens samhälle. Du kan se det på innehållsförteckningen på olika mediciner, kryddor, mjölksocker osv. Forskare har länge vetat att socker är lika beroendeframkallande som alkohol och olika droger såsom kokain. Det blir samma dopaminpåverkan som vid övriga beroenden och sockret stimulerar även frisättningen av Endorfiner som binder till samma receptorer som heroin, opiatreceptorerna.
Det kan alltså vara snarlikt lika svårt att sluta med….

Så okej med Vitt Socker men varför då sluta med Vetemjöl?

Både vitt socker och vetemjöl ger väldigt mycket tom energi till kroppen med lite näring.
Mjöl och Pasta består av snabba kolhydrater, som i magen omvandlas till kroppens egna bränsle, Glukos. Mjölet innehåller idag i princip bara stärkelse. Vetemjöl har högre GI-värde än Vittsocker. Vetemjöl är en bearbetad produkt där vetekornen bli skalade malda och sedan behandlade till vetemjöl. Stärkelsen blir då lätt för kroppen att bryta ner och i kroppen omvandlas det till sockerarter som höjer blodsockret. Vanlig pasta förvandlas alltså till en stor mängd socker när vi stoppar i oss det. Så det är det vita raffinerade mjölet som ska undvikas om man vill undvika socker. Vill även tillägga att många glutenfriabröd eller glutenfripasta har ersatts med stärkelse istället för det vita mjölet som vi kan jämföra med rent vitt socker. Det är tomma kalorier som höjer vårt blodsocker otroligt snabbt. .

Reflektion över mig själv.

Så klart att det inte har varit konstigt att man tagit till en läsk eller chokladbit för att få in en kick av snabb energi. Det går snabbt ut i blodet och påverkar ofta en hög insulinnivå. Men denna snabba kick av sockerrus röjs balansen i kroppen och orsakar svängningar i kroppens signalsubstanser. Vårt belöningssystem i hjärnan triggas och det skapar över en tid ett beroende, och man vill få ut (kicken) mer och mer. Socker och andra snabba kolhydrater samt alkohol påverkar kroppens egna signalsubstanser som gör att vi mår bra och känner ett (välmående). Det kan handla om en chokladbit som triggar igång hjärnan direkt, det uppstår ett mycket större begär efter Sockret, du får även humörsvängningar och väldigt låg energinivå och det är även vanligt med depression och ångest…
Jag själv hade väldigt jobbigt med humörsvängningar, trötthet.
Men kan ju nu förstå vad det var som ställde till det i mitt mående.

Detta är information som jag har läst mig till och jag finner intresse i, och jag menar absolut inte att alla ska äta som mig. ;P Jag skulle aldrig klara av en strikt diet och jag hade inget behov över att gå ner i vikt, men jag hade en stor längtan efter att bli piggare och få mer energi till livet. Men för mig krävdes alltså en slags Livsstilsförändring för att få livet i balans.
Hitta Kunskap om din egen kropp. Träna båda mentalt och fysiskt. För träning ger i sig både Dopamin och Endorfiner och Serotonin som ger oss mer glädje!
So Just Think = Positive Mind, Positive Life
#EgenLycka