Meditera till Lycka.

 Vecka 2

#Mediteratilllycka

 

Mediteratilllycka dag 8.

Nu har vi mediterat en hel vecka och är inne på dag 8 #mediteratilllycka
Hoppas det har gått bra för er.
Jag har faktiskt mediterat både på morgonen och kvällen och det har varit väldigt skönt och det ger verkligen mycket positivt att meditera.
Det har varit fokus på andningen vecka 1, men nu denna vecka tänkte jag att vi lägger mer fokus på vår kropp. Vi ska försöka hitta en tacksamhet till vår kropp. Genom att även ge kärlek till vår kropp så blir det en helhet till våran balans i livet. Vi behöver bli snällare mot oss själva och öva på att ge oss självkärlek.

Meditation får oss att stressa ner, man kan tänka sig att det mest hjälper oss psykiskt men det hjälper oss även fysiskt. Hjärnan blir lätt överstimulerad och i meditation så låter vi vår hjärna vila. Om vi är mer grundande i nuet, så är det lättare att se en händelse i dess rätta proportion. Vi kan få en minskad ångestnivå, och bli mer uppmärksamma på olika (hot situationer). Stress påverkar oss mest negativt, det ger dig negativa tankar om dig själv, du kan få värk/ smärta i din kropp, äta för mycket, dricka för mycket osv…

Kroppens Kamp/Flykt reaktion.

För att förklara vad som händer i kroppen under stress så behöver vi förstå kroppens kamp och flyktreaktion. När vi förstår den är det sedan ganska enkelt att förstå hur bra det är för vår kropp att faktiskt stanna upp och låta hjärnan vila då och då.
Kamp eller flykt är något vi pratar mycket om även i missbruksvården, så det här är ingenting nytt för mig men just när man förstår kopplingen med meditation så är det bara så självklart för mig att fortsätta meditera och lyssna på min kropp.
Ska försöka förenkla det så bra som möjligt för att ni ska få en förståelse vad som sker i kroppen under en kamp eller flykt.

 Vi människor har en skyddsreflex som kallas för kamp eller flykt (fight or fly). När vi uppfattar ett hot mot oss, så regerar vi reflexmässigt och väljer mellan 2 saker. Kamp eller flykt/Slåss eller fly.

”Tänk dig att du är ute och går en mörkkväll och du plötsligt hör snabba fotsteg bakom dig”,
I samma ögonblick du uppfattar hotet reagerar kroppens limbiska system.

Limbiska systemet även kallad Känslohjärnan styr bland annat känslor, beteende, minnen och luktsinne. Vårt Limbiska systemet går via vårt autonoma nervsystem.
Autonoma nervsystemet: Det vi normalt inte kan styra med vår vilja.
Som vanligtvis sker automatiskt som när vi blinkar, nyser osv..
Sympatiska nervsystemet: Kroppen gör dig redo för fysisk aktivitet, blodet ger sig ut i dina muskler.
Parasympatiska nervsystemet: Vila och återhämtning
När du först hör dessa fotsteg efter dig i mörkret, så förbereder sig dit sympatiska nervsystem som är en del av det autonoma nervsystemet.
Det säger till!
Stannar du upp och slåss eller flyr du för att överleva nu?

Kroppen förbereder sig för att (överleva) vilket du än väljer.
Du kan ofta börja svettas här, det limbiska systemet vet att systemet förmodligen kommer bli överhettat och då börjar vi svettas för att kroppen drar ner den vanliga temperaturen.
Hormonerna i kroppen drar igång en process i vår ämnesomsättning (matsmältningssystemet stannar tillfälligt för att inte slösa energi).

Binjurarna frigör Adrenalin, och andra hormoner som påskyndar vår andning, vårt hjärta börjar dunka mer och mer, blodtrycket höjs, blodet pumpas snabbare ut i våra muskler och hjärna för att förbereda kroppen på kamp eller flykt. Våra blodkärl drar ihop sig för att kunna gå ut till musklerna så fort som möjligt.

Det spelar alltså ingen roll om det är ett verkligt hot eller inte för har det Limbiska systemet dragit igång så förbereder sig vår kropp på detta sätt. 

 

Vår energi maxas när stresshormonerna Kortisol och Adrenalin strömmar ut i blodet. 

Allt annat stängs typ av. Smärtan kan försvinna just då för det ända kroppen fokuserar på är att överleva. Då kroppen (stängs av) så slutar även kroppen att bekämpa bakterier och vårt immunförsvar sänks där och då.
Kamp eller flykt är livsviktigt för oss just i hotade situationer. Men vi reagerar med kamp eller flykt i oerhört fler situationer. När stressen tar över, när bilköerna växer och du är försenad, när du ska hålla en föreläsning m.m. Det är svårt att veta när detta system väljer att slå på. Tänk dig varje gång det inte blir som du tänkt dig, och du låter stressen ta över.  Kamp och flyktreaktionen i kroppen sätts igång. Det blir en påfrestning för hela din kropp.
Vår kropp och hjärna är gjord för detta, och hjärnan och kroppen klarar av det bara om vi får vila och återhämtning emellan. Det är den kroniska stressen som är farligt för oss. Vid kronisk stress så slutar nervceller i hjärnan att fungera, vilket leder till att kommunikationen mellan nervcellerna sluta fungera på många sätt. Mental obalans, mängden signalsubstanser som är viktiga för vårt psykiska mående minskas vid mycket stress. De kan göra oss lätt irriterade och ha kort stubin, känner ni igen er när ni blir stressade?

 När kroppen förbereder för kamp eller flykt så blir det en så kallad stressreaktion.

När du reagerar reflexmässigt istället för eftertänksamt, gör ett invant beteende, blir arg per automatik, eller drar dig undan istället för att ta (kampen).  Då kommer du tillbaka till vår ursprungliga nivå (kamp eller flykt) som är en inbyggd överlevnadsinstinkt som finns kvar i vår hjärnan från vår ursprungsbefolkning där överleva var att äta, föröka oss och överleva från hot.
Vår hjärna har inte hunnit med hur fort världen har förändrats snabbt.
Men detta system är livsviktigt för oss att ha ändå. Men att ständigt ha en beredskap för kamp eller flykt tar en väldig massa energi för oss.

Emotionellt sätt tänk dig vid ett gräl kroppen reagerar via ett stresspåslag du känner av ett hot, du reagerar med flykt och kamp och kanske lämnar du rummet, du vill inget mer, du flyr från de jobbiga känslorna som utlöst. Du stänger av dina känslor, Eller så tar du kamp blir arg och irriterad och skäller ut den andra personen och säger massa saker du egentligen inte menar. Eller ett beroende tar över… En stressad hjärna har inte tid för att känna glädje och lycka. Den går på högvarv om du stressat alldeles för länge. Utsätts hjärnan för höga doser av stresshormoner en lång tid, prioriterar hjärnan bort allt som inte behövs då, utan enbart kamp eller flykt slår igång ofta…

Så vad gör då meditationen?
Meditationen kan hjälpa oss hur vi reagerar i en kamp/flykt situation.
Hur då tänker ni?

Daglig meditation sänker stresshormoner i kroppen. Känslomässigt kan vi reagera mer eftertänksamt än reflexmässigt i jobbiga situationer.
Mediterar du upplever kroppen helt tvärtom än vid en kamp eller flyktsituation.
Andningen dämpas, hjärtrytmen får vila, kroppens produktion av stresshormoner minskar, immunförsvarets stärks.
Tankarna och känslorna lugnar sig. Stresskänslorna dämpas.
Genom att meditera på rutin så får du ständigt en återhämtning för kroppen och hjärnan och det blir svårare att hamna i en kronisk stress när du lyssnar av din kropp på ett annat sätt. Får vi in meditationen som en rutin så kommer våra automatiska reaktionsmekanismer övas. Risken minskar att de automatiska reaktioner sätts i gång i situationer vi kan bli mer stressade i. Vi kan istället tänka till eller stanna upp i en händelse kanske ta ett djupt andetag för att inte reagera i affekt.

 

Vi blir via meditationen mindre impulsiva, vi gör mer medvetna val, vi får mer förståelse. Vi bedömer inte människor lika snabbt, vi kan se vår värld med andra ögon. Lever du med mycket ångest kommer det här att minska om vi lever med mer inre balans och mer medkänsla för andra och du får en självkärlek till dig själv. Såklart vi alla människor fungerar olika och vissa av oss har diagnoser och behöver mediciner för att få hjärnan att fungera helt. Men jag tror dock inte att meditation kan ge oss negativa effekter, för att vi faktiskt sätter oss och varvar ner och lyssnar inåt ett tag.

 

Veckans första meditation kommer att vara en Kroppsscanning, där man går igenom kroppens delar och observerar de och känner de. Du ska vara närvarande i din kropp här och nu. Det sammanför kroppen och sinnet till en helhet. Kommer tankarna så fortsätt att bara låta de vara där värdera de inte och kom tillbaka till fokusen på den kroppsdel du nu uppmärksammar. En kroppsscanning är väldigt bra för att faktiskt stilla tankarna för du behöver lägga fokus på något annat. Gör du övningen ofta så lär du känna dina kroppssignaler, när du utsätter dig för tex. för mycket stress.

Jag är så glad att ni vill följa med mig på detta, och lycka till igen.

Jag hoppas ni redan nu kan känna några positiva effekter av era meditationer.
Ha ett fantastiskt slut på veckan och en fin ny start på nästa vecka, så hörs vi vidare i mitten av denna vecka. Kom ihåg det är bara skriva till mig om ni har funderingar.

Videon finns delad i inlägget samt på Youtube egenlycka!
Dela gärna med er när ni mediterar <3
#Mediteratilllycka #egenlycka